kaching

Rabu, 1 Oktober 2014

My 1st Anniversary as a working mom :)

Assalamualaikum wbt.

Haaaiiii!!..
My Last post was on 6th of September kan? Ish3x


So how's life treating you? hehehe alhamdulillah saya ok ja :). Been bz lately dengan kerja dan urusan rumah tangga..ecewah padahal laju ja update instagram bagai kah3x.. but honestly rindu mau menulis dan mengexpresskan perasaan di sini.

So today.. alhamdulillah genaplah setahun saya menjadi ibu yang berkerja. Sebelum ni saya seorang suri rumah. Seorang suri rumah yang bahagia gittew ahaha.. sekarang pun setelah berkerja masih bahagia alhamdulillah..

Dulu kini dan mungkin selamanya orang akan buat perbandingan emak berkerja vs emak suri rumah. Sebab saya pernah 4 tahun jadi suri rumah dan sekarang genap setahun boleh sudah buat perbandingan sendiri eehehehehe..

In my opinion... dua-dua pun best..dua-dua ada kelebihan. 

Masa suri rumah dulu.. poket saya mungkin tidak sebanyak sekarang, TAPI dengan elaun yang cukup-cukup makan pun saya masih mampu menyimpan untuk travelling, masih mampu puaskan hati (beli barang yang saya suka), perhatian sepenuhnya untuk anak-anak dan suami (ini yang paling saya rindui lah), dapat melihat perkembangan anak di depan mata.

Sekarang dah berkerja.. saya tidak lagi bergantung dengan elaun yang suami bagi. Elaun yang suami kasi tu kami salurkan kepada bayaran untuk jagaan anak-anak. Saya berkerja kos pun meningkat juga lah.. sebab belanja pergi kerja tu kan..? ehehe.. tp apapun saya berjaya juga lah meringankan beban suami 50%.. bayangkan kalau saya nda kerja kan? TETAPI tumpuan kepada anak-anak dan suami pun sudah kurang.. nda macam dulu TOTAL 100% sekarang.. kena berbagi tumpuan. boleh dikatakan sangat letih menjadi ibu berkerja ni..ditambah dengan keadaan kami yang masih tinggal berjauhan kan? jadi agak tough lah mungkin sebab anak-anak kami masih kecik. Hehe..Tapi hidup kenalah positif gittew

TAPI tipu lah kalau nda geram bila ada orang yang masih nda faham situasi saya. Mentang-mentanglah saya nda pernah mengadu dan sentiasa happy dan CUBA POSITIF, orang ingat saya ni superpower. Orang nda faham yang saya ni nda seperti dahulu sentiasa ada banyak masa dan tumpuan untuk semua orang..

TAHUKAH ANDA.. saya tidak ada masa untuk bersendiri ? masa saya bersendiri cuma bila mandi, buang hajat, tidur dan solat.. mau update media sosial pun sambil tidokan anak dan menyusukan anak.. tu pun sebab saya takut tertido. Kalau dah tertido banyak benda tergendala.. T.T..So please..please bertolak ansur dengan saya.... huhuhu

what i love the most tentang kerja saya sekarang, bila berpeluang jumpa banyak interesting people yang mungkin peluang untuk berjumpa mereka ini kurang bila saya menjadi suri rumah :) so setakat ni alhamdulillah saya dah mula suka lah status berkerja ni heh.. 

Harapan saya, saya akan sentiasa ingat kenapa saya berkerja? Niat kena betul gittew :)

I think thats all lah for now. See you next post ya... xoxo


2 ulasan:

  1. Aku kan memang dari dulu kagum sama working mother. Sebab Bunda pun bekerja jaga kami dulu, single mother kan. Salute sama kamu yang bekerja & balik rumah kena continue kerja rumah lagi.

    BalasPadam
  2. Nurul!!...sudah masuk setahu ye..rasanya waktu JM mula kenal blog ni dan mula baca blog ni Nurul ada story dlm blog...baru start dapat keje..sblm ni mmg suri rumah..cepat tul masa berlalu rupanya dh setahun

    BalasPadam

kaching

Popular Posts