kaching

Sabtu, 6 September 2014

Mabuhay Manila: Tropicana Apartment Suite

view from our balcony!

Assalamualaikum wbt

Oklah ni hari mau share tempat tinggal kami sepanjang kami berada di sana :)

Setelah mengkaji peta saya pilih tinggal di Ermita. According to wikitravel,  Ermita nda cantik macam Makati..tapi tulah semua attractions tertumpu di sana so ok saya gamble ja pilih di sana. Lagipun ikut kajian saya jem sana teruk jadi takmau buang masa terkandas dalam jem.  Risau juga lah sebab kawasan tu banyak pub.. tapi alhamdulillah tiada juga perkara yang tidak diingini terjadi.


Dekat dengan reception area ada satu sudut kecik dihiasi kolam ikan dan cermin tu dijadikan macam air terjun buatan gtu. Cermin tu macam kena simbah air ja kan? actually mcm air terjun gittew

Bangunan ni macam bangunan lama hehe..well saya tiada masalah sebab you know how much i love old house kan.. old flat pun boleh.. so beginilah exteriornya :)


Ampun lah semak ehehe.. so this is how their living room like..


master bedroom  -- with toilet

queen size bed
room no 2.
Pintu tu untuk keluar ke balkoni
Double single bed :)

old aircond ahaha.. tapi ok masih mampu menyejukkan :)
toilet dekat dengan dapur

dapur siap dengan peralatan memasak :)
Ruang makan :)
Well overall we enjoyed our stay..

Thank You Ms Erlinda for being very helpful. All of the frontliners. The driver.. we are just lucky sebab dapat hotel yang perfecto layanan pun bagus.. bukan apa kalau baca review orang pasal hotel di Manila ni banyak review yang buruk-buruk but at Tropicana Apartment kami tidak mengalami pula pengalaman begitu.. layanan baguslah.. memang recommended

Lokasi pun strategik esp Muslim,sebab susah nak cari tempat makan halal kan? so this place dekat sangat dengan shopping mall Robinson Place Mall boleh beli barang dapur di supermarket. Kalau mau makan di restoran halal pun dekat.. :) dekat dengan attractions macam Rizal Park, Intramuros, Fort Santiago gitew..ngaaaaaaaaam sangat!!

So kalau it your 1st time kat Manila then you can stay here lah.. boleh arrange transportation terus dengan diorang. so hassle free tak perlu risau kena tipu oleh taxi or what so ever :)

want more detail boleh la lawat website ini:


Mabuhay Manila: V Mall, Green Hills dan Robinson Place Mall

Assalamualaikum wbt

Ini adalah entri untuk hari terakhir kami di Manila
Hari terakhir kami fokus untuk shopping wehooo

Actually di Manila ni syurga membeli belah juga.. so hasil google kami pilih GH sebab nampak selamat, ada fleamarket paling penting ada masjid dan tempat makan hihi..

welcome to V Mall
Mostly shopping mall diorang ni besaaaaar dan jual branded item so bila jumpa flea market dalam mall ko macam hoiii seronoklah..on the way to V Mall ada post office tapi unfortunately closed..hmm maybe sebab hari ahad? Hari ahad jalan tak jem sebab diorang berehat kata driver tulah.. ahad kan masa untuk sembahyang for christian..

oh Green Hills ni jauh dari area tempat kami tinggal it cost us PHP 2400 return trip..tapi sebab my dad nak minta driver tunggu..so dia jadi PHP 2600 sebab dah kena caj PHP 350 per hours ..so kitorang minta tunggu dalam 5 jam gittew.. (PHP 1,200 + 5 hours (PHP 300/hour)) alasan my dad takut anak-anak saya meragam boleh je balik terus.. hehehe..

salah satu mall kat Green Hills
Berjamjam juga kami dalam tuuu... huhuhuhuhu semua harga baju serendah  150 peso maybe dlm RM10-15 gtu huuu bayangkan??? Pastu banyak benda menarik kat dalam tu. Huuuu dalam sedang menaip ni im thinking mau datang balik sana.

makcik yang bagi harga TERBAIK
 Di Green Hills ada masjid :) so Muslim friends tenang aja deh.. boleh bertenang sebab dimana ada masjid di situ ada makan T.T


Ada tabung kat situ at 1st we were thinking tabung tu untuk masjid but it is not itu tabung untuk bantuan ibu-ibu tunggal kat Mindanao !fuh i was like nasiblah untuk bantuan orang susah bukan untuk berperang..cos err bukan diorang ka yang nak lancarkan serangan tu? T.T

Masjid berdekatan dengan mall
Nak ke masjid tu kena keluar dari V Mall lepastu turn left jalan menyeberang ke bangunan sebelah.. bangunan parking sampai nampak tulisan "Prayer Area"

kalau takut sesat boleh je tanya kat information counter..
where is the mosque maaaaaaaam?
So restoran tu kena masuk kat dalam tu..kena jalan jauh sikit macam masuk belakang-belakang kedai gitew then you'll see this Halal Restaurant
kecik je dalamnya tapi bolehlaaaaaaaah
Honestly kalau korang bukan jenis cerewet this place suits you..tapi kalau cerewet kena banyak bersabarlah.. but hey bak kata kakak kepada kawan saya: 

“When you travel, remember that a foreign country is not designed to make you comfortable. It is designed to make its own people comfortable.”

quote yang saya jumpa dalam album travelling beliau ahaha.. tq ya kak Alice :) jadi stalker la bah i ni ya kakak.. 

Remember masa 1st entri 1st makanan yang ada sentuhan local tu  dalam flight kan ahaha kasian sebab risau nda merasa makanan local but alhamdulillah merasa jua makan makanan local wpun nda taulah local ka nda tapi diorang cakap bunyi bunyi pelipin so i guess local la bah makanan kami ni..ahaha.. 

nda clear T.T
udang masak dengan kelapa, ikan masak lemak, sup sayur dan nangka masak lemak tapi kering
jujurnya macam juga pula makanan orang di Sabah ahaha..
Binaki  Corn-Cake
well my mom cakap di sabah pn ada err
Syukurlah merasa juga makan makanan local kan? walaupun nda tau nama dan lebih kurang juga rasa macam makanan di Sabah  ahaha..

Lepas lunch kami pun balik. Balik berehat solat then keluar lagi menghabiskan peso ke Robinson Place Mall..actually nak menghabiskan makanan yang ada kat rumah tapi tulah tiada minyak jadi kami keluar mencari minyak kononnya lah..

So disebabkan Mall tu dekat ja so kami menapak.. tapi tiadalah gambar kami ambik sepanjang jalan cos nda mau la bah nampak jakun sangat..tips berada di tempat orang kan kena blend.. especially ditepi jalan kena tenang ja muka nda boleh lah jakun itu mengundang!! so perjalanan kami p Mall ok ja pula.. diorang nda pandang pun..approach pun biasa-biasa ja..actually i was surprised sebab i was expecting kalau di Manila penjual tepi jalan akan lebih ekstrim daripada di Jakarta. Sebab kalau ikut bacaan Manila ni lebih dasyat dari Jakarta..tapi eh tenang pula diorang ni. Ekstrim lagi pelipin di KK T.T ndada pula kena approach minta sedekah.. ada pun yang berniaga nda memaksa.. seee berubah perpektif saya tentang Manila hehe.. 

ambik view lah konon nya 
Apa yang menarik kat sini..shopping mall sini selalunya menjual barangan branded.. nda mau cari barangan branded masuk sajalah dorang punya hypermart akakaka...dapat jugalah beg brand ntah apa ntah dengan harga PHP 500 je lepas diskaun tp kualiti bagus tau! 

mau branded item pun boleh!!
Depan Kipling Boutique..
gara-gara di suruh cari beg Kipling tapi ended up my mom yang pegi beli bukan sayalah
Apa yang saya puji diorang ni kan sangat berbudi bahasa.. kau masuk butik mahal diorang layan kau bagus-bagus.. diorang akan layan kau walaupun kau nda beli tu barang. Budaya itu patut Malaysia pun ada ahaha.. bukannya  kau kerja di butik mahal tapi kau layan customer macam kau pula own tu kedai..layan nda layan ja.. maybe SA di Malaysia boleh buat training di Manila ni kot huhuhu..nda semua lah SA di Malaysia bgtu ya... tapi kebetulan kalau p butik berjenama.. SA selalu mau ndamau ja melayan jauh beza sama di Manila..dari depan pintu ko kena greet smp keluar derang escort

one more thing.. kalau masuk shopping mall kena lalui check up! macam mau p airport tu ada check up tapi setakat ni nda juga merumitkan kami lah.. ada masa tu dia tengok kau sudah dua tiga kali masuk (sebab sesat) diorang kasi lepas juga tu.. bagus juga lah macam tu..so tiadalah penyangak dalam mall..tapi kena hati-hati juga k. so itu bukanlah masalah untuk keluar masuk dalam mall ahaha. lagi bagus sebab diorang ni ada di mana-mana rasa selamat giteww

Begitulah pengalaman saya bershopping di Manila.. i know banyak lagi tempat shopping yang happening.. itu belom masuk mall di chinatown lagi tuh fuuuuuuuuuuuuuhhh! but dont worry insya allah akan ada revisit lagi sebab tambang KK-Manila adakalanya lebih murah dari KK-KL kahkahkah.. kalau dulu kumpul duit g KL sebab mau p Jalan Tar lah etc.. now sudah boleh kumpul duit shopping ke Manila hehehe..

Tamatlah penjelajahan kami di Manila.. tapi belom tamat lagi ni cerita pasal Manila trip sebab saya akan berkongsi dimana kami tinggal, pengalaman di airport terminal 4 dan nda lupa juga perbelanjaan kami di sana..untuk tujuan rujukan sahaja :)

Soo see you next post.. stay tune!










Rabu, 3 September 2014

Mabuhay Manila: Manila Ocean Park

Assalamualaikum wbt

Hai...

Jom sambung cerita percutian ke Manila :)

Lepas dari Rizal Park. Kami balik untuk berehat sebelum meneruskan destinasi ke lokasi seterusnya iaitu Manila Ocean Park.

chandelier kat dalam Manila Ocean Park
Manila Ocean Park ni macam aquaria kat klcc.. kalau belum berpeluang p aquaria mungkin kamu perna pegi ke muzium marin di negeri masing-masinglah kan...? Boleh imagine. So MOP itu skala besar muzium marin yang kamu pernah pergi.

Bila saya cakap besar.. memaaaang besar!!! Ada pelbagai pakej yang disediakan dalam ni. Tapi saya cuma pilih pakej yang bernilai php 600-- jellies world, trail to antartica dan oceanarium. Walaupun cuma tiga rasa puas hati jugalah kalau round semua tempat lagi puas hatilah kali... cuma tulah terkilan sebab penat we missed bergambar dengan sunset Manila Bay

3 attractions je dari semua untuk PHP 600

1. Jellies Dancing Sea Faries

1st tempat kami pergi. Waaahhhh banyaknya jellyfish... and pls be careful dengan cermin. Nanti sia-sia terlanggar cermin.

macam-macam jenis Jelly fish

2. Trail to Antartica

Tujuan sebenar saya pegi ke MOP tu sebenarnya ialah nak bawa NMD ke trail to antartica sebab dia mau pegi tempat sejuk!.  So pergilah sana. Then teringin mau pegi Seriland tapi sayangnya sudah tidak beroperasi so we spent 3 hours di MOP.

Dalam ni ada slide, penguin dan rumah sejuk lah kononnya. NMD excited nak main slide but unfortunately tak cukup tinggi then  nak tengok penguin glass nda cukup bersih.. boleh macam tu?

cermin yang tak clear :(
Lepastu ini pengalaman paling mengagumkan kot masuk tempat beku dengan baju yg alakadar je... nasib anak-anak i dah pesan pakai kasut. Tapi tulah baju ampunlah... tak lama pun kat dalam tu ambik gambar terus keluar NMD je stay sebab dia nak main snow ???

If you think Snow Walk kat Icity tu worst dont bother to come here keh3x

Compare to snow world kat Genting. Snow world is much better. Hehe..

Haruslah bergambar dengan Penguin 
So misi mamat ni ACCOMPLISHED

3. Oceanarium

Finally ada juga gambar berdua Fuh!


Dulu, 1st time masuk Aquaria terkejar-kejar nak bergambar dengan ikan yu.. NMD..tenang je..ikan yu sedang hibernate haish takpayah NMD susah-susah nak kejar

well..


Banyak tempat jual souvenir kat sini. So kalau risau tak sempat g mana-mana nak beli souvenir you can buy kat sini. Harga lebih kurang je :)

My advice... you kena spent satu hari kat sini barulah dapat round satu Manila Ocean Park :) Sangat recommended :)

So tamatlah aktiviti untuk hari itu..

Rumusan untuk hari ke dua di Manila:

We spent 5 hours untuk tour city -- intramuros, Casa Manila dan Rizal Park, dan Fort Santiago. Banyak masa kami spent di Fort Santiago dan makan hehehe..  we spent PHP 1,700 untuk transportation (van) pada hari itu dan another PHP 700(return) untuk ke Manila Ocean Park 

Next Day misi menghabiskan peso wehoo. Stay tune!!


Isnin, 1 September 2014

Mabuhay Manila: Rizal Park

Assalamualaikum wbt.

Next is Rizal Park.

Rizal park or formerly known as Luneta Park is a very big park. So kami cuma pigi area tugu and tapak martyrdome of Jose Rizal.

tugu-tugu yang menceritakan tentang Jose Rizal



dinding  ni mengingatkan kepada dinding kat Tugu Monas Jakarta pula

sayang tiada gambar proper kami di sini :(

So di sini kalau malam diorang akan buat show menggunakan lampu but at daytime diorang cuma buat brief pasal history Jose Rizal dihukum bunuh. Cerita penuh Jose Rizal mcm lah buku sejarah yang kita pernah baca dan tengok di tv.

Sad story sebenarnya :( so kita tingu lah gambarnya ya...

And this is us :)
Bayaran php20 dikenakan utk seorang.

Oh before kami pigi Rizal Park, kami lunch dulu di Salas Street. Kami makan di shawarma snack place. Makanan arab tapi ada sentuhan manila sudah sebab boleh makan dengan nasi putih. Ngamlah untuk yang nda suka makan nasi berperisa mcm husband saya.


I choose shawarma chicken with rice memag sedap!!!!

So lepas Rizal park kami balik ke hotel untuk berehat... dan menyambung penjelajahan kami pada petang hari. Destinasi berikutnya ialah Manila Ocean Park. Stay tune!!

kaching

Popular Posts