kaching

Sabtu, 6 September 2014

Mabuhay Manila: V Mall, Green Hills dan Robinson Place Mall

Assalamualaikum wbt

Ini adalah entri untuk hari terakhir kami di Manila
Hari terakhir kami fokus untuk shopping wehooo

Actually di Manila ni syurga membeli belah juga.. so hasil google kami pilih GH sebab nampak selamat, ada fleamarket paling penting ada masjid dan tempat makan hihi..

welcome to V Mall
Mostly shopping mall diorang ni besaaaaar dan jual branded item so bila jumpa flea market dalam mall ko macam hoiii seronoklah..on the way to V Mall ada post office tapi unfortunately closed..hmm maybe sebab hari ahad? Hari ahad jalan tak jem sebab diorang berehat kata driver tulah.. ahad kan masa untuk sembahyang for christian..

oh Green Hills ni jauh dari area tempat kami tinggal it cost us PHP 2400 return trip..tapi sebab my dad nak minta driver tunggu..so dia jadi PHP 2600 sebab dah kena caj PHP 350 per hours ..so kitorang minta tunggu dalam 5 jam gittew.. (PHP 1,200 + 5 hours (PHP 300/hour)) alasan my dad takut anak-anak saya meragam boleh je balik terus.. hehehe..

salah satu mall kat Green Hills
Berjamjam juga kami dalam tuuu... huhuhuhuhu semua harga baju serendah  150 peso maybe dlm RM10-15 gtu huuu bayangkan??? Pastu banyak benda menarik kat dalam tu. Huuuu dalam sedang menaip ni im thinking mau datang balik sana.

makcik yang bagi harga TERBAIK
 Di Green Hills ada masjid :) so Muslim friends tenang aja deh.. boleh bertenang sebab dimana ada masjid di situ ada makan T.T


Ada tabung kat situ at 1st we were thinking tabung tu untuk masjid but it is not itu tabung untuk bantuan ibu-ibu tunggal kat Mindanao !fuh i was like nasiblah untuk bantuan orang susah bukan untuk berperang..cos err bukan diorang ka yang nak lancarkan serangan tu? T.T

Masjid berdekatan dengan mall
Nak ke masjid tu kena keluar dari V Mall lepastu turn left jalan menyeberang ke bangunan sebelah.. bangunan parking sampai nampak tulisan "Prayer Area"

kalau takut sesat boleh je tanya kat information counter..
where is the mosque maaaaaaaam?
So restoran tu kena masuk kat dalam tu..kena jalan jauh sikit macam masuk belakang-belakang kedai gitew then you'll see this Halal Restaurant
kecik je dalamnya tapi bolehlaaaaaaaah
Honestly kalau korang bukan jenis cerewet this place suits you..tapi kalau cerewet kena banyak bersabarlah.. but hey bak kata kakak kepada kawan saya: 

“When you travel, remember that a foreign country is not designed to make you comfortable. It is designed to make its own people comfortable.”

quote yang saya jumpa dalam album travelling beliau ahaha.. tq ya kak Alice :) jadi stalker la bah i ni ya kakak.. 

Remember masa 1st entri 1st makanan yang ada sentuhan local tu  dalam flight kan ahaha kasian sebab risau nda merasa makanan local but alhamdulillah merasa jua makan makanan local wpun nda taulah local ka nda tapi diorang cakap bunyi bunyi pelipin so i guess local la bah makanan kami ni..ahaha.. 

nda clear T.T
udang masak dengan kelapa, ikan masak lemak, sup sayur dan nangka masak lemak tapi kering
jujurnya macam juga pula makanan orang di Sabah ahaha..
Binaki  Corn-Cake
well my mom cakap di sabah pn ada err
Syukurlah merasa juga makan makanan local kan? walaupun nda tau nama dan lebih kurang juga rasa macam makanan di Sabah  ahaha..

Lepas lunch kami pun balik. Balik berehat solat then keluar lagi menghabiskan peso ke Robinson Place Mall..actually nak menghabiskan makanan yang ada kat rumah tapi tulah tiada minyak jadi kami keluar mencari minyak kononnya lah..

So disebabkan Mall tu dekat ja so kami menapak.. tapi tiadalah gambar kami ambik sepanjang jalan cos nda mau la bah nampak jakun sangat..tips berada di tempat orang kan kena blend.. especially ditepi jalan kena tenang ja muka nda boleh lah jakun itu mengundang!! so perjalanan kami p Mall ok ja pula.. diorang nda pandang pun..approach pun biasa-biasa ja..actually i was surprised sebab i was expecting kalau di Manila penjual tepi jalan akan lebih ekstrim daripada di Jakarta. Sebab kalau ikut bacaan Manila ni lebih dasyat dari Jakarta..tapi eh tenang pula diorang ni. Ekstrim lagi pelipin di KK T.T ndada pula kena approach minta sedekah.. ada pun yang berniaga nda memaksa.. seee berubah perpektif saya tentang Manila hehe.. 

ambik view lah konon nya 
Apa yang menarik kat sini..shopping mall sini selalunya menjual barangan branded.. nda mau cari barangan branded masuk sajalah dorang punya hypermart akakaka...dapat jugalah beg brand ntah apa ntah dengan harga PHP 500 je lepas diskaun tp kualiti bagus tau! 

mau branded item pun boleh!!
Depan Kipling Boutique..
gara-gara di suruh cari beg Kipling tapi ended up my mom yang pegi beli bukan sayalah
Apa yang saya puji diorang ni kan sangat berbudi bahasa.. kau masuk butik mahal diorang layan kau bagus-bagus.. diorang akan layan kau walaupun kau nda beli tu barang. Budaya itu patut Malaysia pun ada ahaha.. bukannya  kau kerja di butik mahal tapi kau layan customer macam kau pula own tu kedai..layan nda layan ja.. maybe SA di Malaysia boleh buat training di Manila ni kot huhuhu..nda semua lah SA di Malaysia bgtu ya... tapi kebetulan kalau p butik berjenama.. SA selalu mau ndamau ja melayan jauh beza sama di Manila..dari depan pintu ko kena greet smp keluar derang escort

one more thing.. kalau masuk shopping mall kena lalui check up! macam mau p airport tu ada check up tapi setakat ni nda juga merumitkan kami lah.. ada masa tu dia tengok kau sudah dua tiga kali masuk (sebab sesat) diorang kasi lepas juga tu.. bagus juga lah macam tu..so tiadalah penyangak dalam mall..tapi kena hati-hati juga k. so itu bukanlah masalah untuk keluar masuk dalam mall ahaha. lagi bagus sebab diorang ni ada di mana-mana rasa selamat giteww

Begitulah pengalaman saya bershopping di Manila.. i know banyak lagi tempat shopping yang happening.. itu belom masuk mall di chinatown lagi tuh fuuuuuuuuuuuuuhhh! but dont worry insya allah akan ada revisit lagi sebab tambang KK-Manila adakalanya lebih murah dari KK-KL kahkahkah.. kalau dulu kumpul duit g KL sebab mau p Jalan Tar lah etc.. now sudah boleh kumpul duit shopping ke Manila hehehe..

Tamatlah penjelajahan kami di Manila.. tapi belom tamat lagi ni cerita pasal Manila trip sebab saya akan berkongsi dimana kami tinggal, pengalaman di airport terminal 4 dan nda lupa juga perbelanjaan kami di sana..untuk tujuan rujukan sahaja :)

Soo see you next post.. stay tune!










6 ulasan:

  1. wah seronoknye jenjalan kat pilipin
    teringin nak travel ke sana
    tempat menarik utk melancong tu

    BalasPadam
  2. Nurul, binaki corn tu menarik la. besh ke rasa dia?

    BalasPadam
  3. Oh ni lah blog baru Aima tu eh ..
    x best la xleh tgk muka Aima..tp tu lah kan..kena hati2 kot

    BalasPadam
  4. wah ada masjid dan tempat makanan halal..ini yg di cari..ok nted..V Mall!!!

    BalasPadam
  5. as salam tuan tanah..
    tahniah anda ada blog yg banyak info..

    jemput blogworking..
    www.yatiadam.com



    BalasPadam

kaching

Popular Posts