kaching

Ahad, 13 September 2015

Melaka Day 2: Melaka Hang Tuah Centre

Assalamualaikum wbt

Hari kedua kami di Melaka kami buat keputusan  untuk pergi ke  Melaka Hang Tuah  Centre. Melaka Hang Tuah Centre ni terletak di luar bandar Melaka iaitu di Kg Duyong. Kalau mau masuk  bandar Melaka memang akan lalu perkampungan ni.

 Hang Tuah Centre ni  macam tempat baru  ba.. sebab kalau dalam google map nda keluar ni nama tempat ni tapi kalau google "Perigi  Hang Tuah"  haaa baru  keluar.

Tiket Masuk
Dewasa: RM 5
Kanak-kanak (atas 6  tahun): RM 3
Apa yang menarik di muzium ni. Ok..Jujurnya sama juga macam muzium yang lain. Tapi  memang kena pegi juga lah sebab  tempat ni memang khas untuk cerita Hang Tuah ..walaupun sebenarnya most of places kat Melaka ni mesti cerita pasal Hang Tuah..sampai  i konfius  Hang Tuah ni wujud ka macam mana.. cos i thought cerita Hang Tuah ni dongeng semata.. hmm


Bagi saya apa yang menarik ialah reka bentuk muzium tu.. saya imagine istana melayu dahulu mesti cantik dan besar macam Melaka Hang Tuah Centre juga. Pintu masuknya.. tangganya yang warna warni..oh i loike sangat-sangat.. di Sabah ni ndada bah tangga warna-warni begitu. kalau dulu-dulu kami guna tangga bambu atau kayu je.. sama macam sarawak hehe..

love it!
Ok dalam kawasan tu, Selain Hang Tuah Centre ada juga rumah-rumah kawan Hang Tuah yang lain. So kalau kamu jenis suka membaca dan bergambar setengah hari juga lah mau siap.  Sebab sana sini pun cantik ba.

Al-kisahnya kami belom breakfast dan adik(anak ke2 saya) muntah saya  ajak suami cari gerai untuk  cari baju salin dulu.. so kami pun berhenti di area berdekatan yang ada gerai souvenir dan makan..dan secara nda sengajanya rupanya area Perigi Hang Tuah.. ahaha kebetulan sungguh!

haaa.. bermula lah aktiviti pershoppingan saya di  sini.. masih kategori murah juga lah.. saya sempat belikan mama saya koleksi ala-ala vintage yang  kalau di KK  memang mahal... best bah  Melaka banyak betul home deco yang cantik..kalau nda fikir kereta nda muat dan susah mau angkat memang sah berangkut balik dengan semua home deco :(

Hehe lepas dari Melaka Hang Tuah Centre kami ambik keputusan untuk terus pulang ke hotel dan berehat.. sebab destinasi seterusnya buka juga waktu malam :)






Sabtu, 12 September 2015

Melaka Night 1: Melaka River Pirate Park

Assalamualaikum wbt

Sebab siang tu  kan  dadi sudah drive jauh so balik dari aktiviti siang bagi peluang dadi berehat.  Kami keluar lewat sebab tempat yang kami tuju ni memang buka waktu malam ja. Nama tempat tu Melaka River Pirate park.   Nda juga banyak tarikan dalam tu. Kawasan sunyi je. Ndada orang. dua tiga keluarga ja. Kalau nda pasal eye on Malaysia(Melaka) ada disitu boleh keluarkan dari dalam iti.

Kami pegi sini pun gara-gara mau merasa naik eye on melaka tu.  Cantik view waktu malam tapi gayat pula kami anak beranak haha. Tempat ni seberang sungai... in case you stay kat area bandar Melaka lah.. i remember kalau kat Kuching dah kena naik perahu kalau malas drive p seberang..tapi kecik ja bah sungai Melaka ni nda payah berperahu. Guna jambatan pun boleh.. comey comey je jambatannya macam macam design...remind me of Singapore la pula.

antara view yang menakjubkan i.. shopping mall ahaha..
Lepastu Apang try main trampoline. lepas tu dia gayat sebab lambung tinggi betul kan.. dia pakai tali safety tu  bah..nda tau berapa bayaran sebab dadi yang belanja.. hmm


Lepastu main motor kecik bateri tuh.. mula-mula i nda bagi tapi bila fikir.. oklah ni kan percutian diorang jg so i kasi can.. 

*Ferris Wheel-- Including GST*
Dewasa - RM 5.30
Kanak-kanak  - RM 3.20
 main di bawah eye on Melaka.  Kelas kau nak!

Sudah puas hati baru cari makan di tempat berdekatan. Hehe..kenyang kami pun pulang.  Itu je aktiviti untuk malam tu hihi.. dah selesai untuk hari itu. 




Jumaat, 4 September 2015

Melaka Trip Day 1: Bandar Melaka

Assalamualaikum wbt.

Kami bergerak dari hotel ndalah awal sangat. Kami singgah lagi ganti tayar untuk keselamatan barulah gerak ke Melaka. Sampai di Melaka pun sudah hampir petang. Lepas check in di Fenix Inn.Lepas menunaikan apa yang patut  kami ke luar meneruskan perjalanan ke destinasi pertama kami Maritim Museum masa tu sudah 4.30pm anak dari jauh EXCITED mau naik kapal yang disangka kapal "pirates" so walaupun lapar ditahan juga lah. Kenapa Maritim Museum jadi destinasi pertama sebabnya niat dihati mau merasa naik river cruise bah.  Tapi sebelum naik river cruise lawat muzium dulu :)


Naik ja kapal ni diorang excited gila. Bayaran cuma dikenakan untuk orang dewasa RM5 budakbudak bawah 6 tahun F.O.C :)

"orang dalam bilik tahanan"
Perkara menarik perhatian saya dalam muzium ..

Lepas melawat muzium maritim kami menghilangkan lapar di Medan Samudera. Berdepan ja dengan Muzium Maritim. Masa tu nda banyak dah piliham makanan kami belasah ja restoran yang buka masa tu. 

Masa tulah sambil saya makan saya cuci mata. Sebab sebelah tu kedai souvenir ja(rupanya milik owner kedai makan tu juga) i shopping hari ke tiga dan hari terakhir kami di Melaka. 

Ok here my tips.. selepas membuat perbandingan bagi saya souvenir yang di jual di Medan Samudera ni jauh lebih murah. Tapi di tingkat atas ya. Kalau tingkat bawah tu masih mahal saya beli makanan kering (souvenir) ja di bawah. Tshirt, key chain fridge magnet saya beli kat tingkat atas je boleh tawar lagi. Murahlah RM2 gtu tapi kalau beli banyak dah boleh save banyak gtu kan?

Lepas sudah kenyang kami ke tapak river cruise yang berdekatan dengan muzium maritim tu. Dont worry senang ja mau cari. Bayaran di kenakan agak mahal juga lah tapi berbaloi.


2x Dewasa  = RM 31.80
3xKanak-Kanak = RM 15.90
*Including GST

Nda banyak gambar kami ambil sebabnya kami bawa budak so nda dapat duduk di tepi dan kebetulan kami satu bot dengan team penyokong bola penang segan juga lah ba kami mau bergambar sakan kan..? Mau ambik gambar pun susah sebab dihalang oleh orang depan hehe.. tapi ndakpalah.Kalau dapat duduk paling depan kali ok sket sebab view sana best sikit. but yang menariknya kalau sayalah jalanjalan menyusuri tepian tu ja mmg banyak view cantik cuma mungkin penatlah kan? Sebab ada juga diorang lukislukis bangunan tu jadi cantiklah. Ada yang lukis jalan cerita sejarah Melaka. Haish i rakam guna mata je lah mampu sebab masa tu pegang Dhuha. Lepastu ada satu kampung  tepi sugai tu Kg Morten. Kg ni  mcm kampung air lah kali kalau di KK dan kampung baru di KL sebab kgnya ditengah bandar tapi terpelihara bah. Satu pertambahan baru dalam itinerary kami. Best naik river cruise tu.. sebabnya bila tengok tempat yang kami mau pegi tu boleh nampak dari tepi sungai kami tukar itinerary kami. Hehehe.. 

Selepas menyusuri sungai Melaka kami pun susun strategi. Kami menyusuri tepitepi sungai melaka dengan berjalan kaki mula mula kami sampai di

Kincir Air Kesultanan Melaka

Bastion Midleburg

Dutch Square/Red Square
Tips: 
1. Souvenir kat sini lebih mahal dari Medan Samudera.
2. Kalau kamu minat pos poskad untuk diri sendiri, di area ni ada pejabat pos :) saya pun mengepos dari sini tapi syg ndakda pula begambar sama pejabat posnya hehehehe... padahal bangunan lama 

Hah dah selesai sightseing dan cover banyak tempat bandar Melaka untuk hari pertama dah boleh balik berehat dan menunaikan apa yang patut.

Next akan share cerita untuk malam pertama kami di Melaka :)

Ahad, 30 Ogos 2015

De Art Hotel, Shah Alam

Assalamualaikum,

Hari ni mau kongsi hotel yang kami pilih di Shah Alam. I choose hotel ni sebab konsep dia yang comey. Husband bilang tu hotel pelik sebab colourful but im loving it.

Comey sebab setiap satu bilik mempunyai tema yang berlainan.. kami nda juga lah pilih tema apa-apa tapi kami dapat bilik bertema "On Cloud Nine"


Budget hotel sempit dia macam juga tune hotel bezanya hotel ni cukup lengkap yang nda lengkap heater. Im not surelah kami ka yang nda jumpa suis heater.. plus wifi pun nda berapa ok.

Overal bilik ni cute dan ada complementary breakfast di cafe sebelah hotel tu. Parking disediakan tapi guna kupon jugalah so pandai-pandailah gores sampai rasa-rasa mau bergerak tu kan?

Selain itu tiada yang mau di komplenkan kalau mau kelainan boleh la stay di sini "Hotel De Art".. hehehe..

Rabu, 26 Ogos 2015

Melaka Trip 2015

Assalamualaikum...

Lama nda menulis sini kan..?
Ni tujuan menulis pun sebab takut lupa bah.. and one more thing i want to share with my friends how was my trip to Melaka.


Al-kisahnya mmg beli tiket awal tahun konon mau celebrate anniversary di tempat orang just like we did before at Manila. Tapi few months later lepas beli tiket pregnant la pula lepastu my parents pindah rumah then macam ndada pula budget mau bercuti sebab atur rumah so i told my husband kita cancel ja lah tu trip until few weeks before the trip nah ada rezeki jalan la pula kami. Rezeki anak-anak Alhamdulillah :)) 

So trip tu dari 20-24 Ogos.20 ogos malam Kami turun di KLIA2 lepastu stayed di Shah Alam then esoknya bergerak ke Melaka.

Di Shah Alam kami stay di Boutique Hotel de Art Shah Alam. Then di Melaka di Fenix Inn. Dua-dua pun budget hotel juga.

Pengangkutan kami pinjam dari kawan baik suami. Thank you very much dan sorryyy banget kalau ada kotor sana sini lepas di guna.

Di Shah Alam cuma sempat cuci mata tingu bangunan kedai ja. Next time tau sudah mau shopping di mana hehehehe... maybe next visit boleh lah stay di Shah Alam ja kan?

Di Melaka pula walaupun nda semua muzium kami masuk sebab nda larat sudah tapi semua iti selamat disinggah ada yg tiada dalam iti pun singgah juga.

Kesimpulannya macam biasa walapun drama sana sini dan balik bercuti kena jumpa doktor cos something happened to me masa disana. Overall alhamdulillah it was great experience. Insya Allah next trip there're will be 6 of us pula yeyy!!
Bah ok... see you next post :)

Selasa, 28 April 2015

Fear Factor: Out Station

Salam,

Last monday-thursday terpaksa jadi urusetia bengkel. So terpaksalah stay di resort.  It was very rough day for all of us lah. Nasiblah ensuami bertugas di KK selama 2 hari. Selebihnya terpaksa pandai-pandai beliau huhu...according to him, nda cukup tido la bah dia mengurus anak sbb NQD akan terjaga malan untuk menyusu. Sebab tiada mumi dia tamau tido. Hu hu huuu. Alhamdulillah.. semua dah selesai.  I balik ofis bawak kerja lagi. Best tak?

xoxo

Ahad, 19 April 2015

Keretapi Negeri Sabah Tg. Aru-Papar

Salam,


Happy 4th Birthday

Birthday NDR pada awal bulan April tapi disebabkan kesibukan kami postpone untuk celebrate minggu ini. NDR maukan birthday party. Birthday party versi NDR ialah ada dekorasi belon, ada kek dan semua ahli keluarga cukup.

Nda macam NMD saya tahu apa mo bagi hadiah. NDR pula saya masih tercari-cari sehingga sekarang hu hu hu.. fikir punya fikir saya sempurnakan janji saya yang sudah setahun saya peram iaitu naik Keretapi Negeri Sabah. NDR ni minat dengan Thomas and Friends. So hari itu saya sengaja pakaikan diorang baju "Thomas & Friends".. kecuali untuk NQD sebab tiada.   

Kami bangun awal macam awal mau pegi sekolah, Bezanya pakai baju T&F ja. Sudah janji dengan adik saya untuk hantar kami ke stesen Tg Aru lepastu  boleh ambik kami di Papar. Kami sengaja nda beli tiket balik sebab memang niat mo patah balik guna kereta hehehe..

Oh sebelum tu saya sudah buat research di  http://railway.sabah.gov.my/  so memudah kan saya lah. Walaupun sebenarnya risau juga jadual nda updated kan.. alhamdulillah tepat juga.. train bergerak dalam 7.45am dan saya anggarkan sampai papar 8.45am.

http://railway.sabah.gov.my/
Suasana dalam tren tu macam juga naik tren ERL sejuk sebab berhawa dingin nda pula saya ambik gambar interiornya sebab saya simpulkan sama seja mcm tren yang ada di Malaysia ni.. hehe..

Perasaan saya tu biasa-biasa saja sebab macam naik tren yang ada di KL juga lah cuma beza view. Itupun view yang sudah kami biasa lihat juga.. sebab kan laluan kereta juga.. cuma tren guna jalan lama ke Papar. Kami biasa guna jalan baru bila ke Papar. Apapun it was a great experience lah sebab selama ni anak-anak tengok dari jauh ja perhati dari jalan bila tren limpas kan.. so bila berpeluang naik tren mmg diorang excited. Maybe kalau mau kelainan ambik tren yang khas untuk tourist tu tapi tulah harga RM 300 nda pun naik keretapi lama dari Beaufort ke Tenom huhuhuh..


Apa pun misi naik Keretapi Negeri Sabah sudah berjaya.. next NMD request naik bot pula... we'll see :)

Ahad, 29 Mac 2015

Imago Mall

Assalamualaikum..

So today satu lagi mall di KK ni buka. it is Imago mall... mall kontroversi sebab signagenya jatuh dan menimpa pekerjanya.

Sooo... bila datang... gila ramai orang!.. lepastu kan... tiba-tiba black out few shops tiada lampu... tapi orang peduli happa... Toilet dia cantik mau mam.. i wish it will stay clean..

Sooooo overall i like this mall so much. I dont need to go to 1borneo anymore yippeeee... bye bye 1borneo

Oh..  sebab belom gajian tiada yang kubeli hehe..hanya register jadi mbo cinema members.

Looking forward to visit this mall again lepas gajian.

xoxo


Sabtu, 28 Mac 2015

Happy Birthday!

Assalamualaikum.

Last week adalah minggu yang istimewa untuk kami semua. It was my eldest son dan birthday ensuami.

Sebenarnya i didnt plan mau celebrate secara besaran. Cuma pln mau makan dan jalan-jalan seja. Tapiii memandangkan NMD teringin mau celebrate birthday dengan keluarga.. so dengan tabahnya kami menyiapkannya.

There were only kami dan adik beradimama... tp adikberadikmama pun boleh tahan jg ramai...No kids were invited sebab dhuha and nanesh ada penyakit yang boleh berjangkit. Soo.. party sama org dewasa ja.

Alhamdulillah it went smooth thank you everybodeh yang datang :)

NMD is six years old now... big boy sudah. Dia meraikan 6 tahunnya dengan travel to kg without us... wah sedih k. Later i share with you k.

Thats all xoxo.

Isnin, 2 Mac 2015

Ocean 7 art Gallery @Oceanus Mall

Alhamdulillah..

Last weekend kami sekeluarga berpeluang meluangkan masa ke Ocean 7 Art Gallery @ Oceanus Mall.Happy sebab nda perlu tunggu sampai g Icity,JB & Singapore bah di Kk pun ada sudah.

According kak Dewina lukisan akan diganti every 3 months. Mula-mula ingat lukis atas dinding. Rupanya atas kanvas lpstu lekat di dinding. Bayaran untuk masuk RM20 dewasa dan RM15 untuk kanak-kamak

So pegilah bagi sokongan new attraction di KK ni. Kalau bukan kita siapa lagi kan?
Tu je lah for today. See you next post. Xoxo

Ahad, 22 Februari 2015

Chinese New Year

Hai Assalamualaikum :)

CNY cuti panjang. Mesti ramai yang pergi bercuti.

Kami di rumah ja sebab seminggu sebelum tu saya demam selesema. Haish nak masuk 2 minggu juga saya recover.

Ada hikmah 2minggu nda sentuh air manis. Tengok ais ngeri bah sebab seminggu nda dapat tido malam sebab batuk gile ah. Tahap nda dapat drive sebab rasa macam di awangan. Hihi cerita pasal demam pula.

CNY haritu kami pegi zoo. Sebab anak mo tengok binatang. Hmmmmmm zoo macam tu juga tiada perubahan. Binatang mcm sakit je :(. 3 hari lagi kami habiskan masa di kampung. Tiada juga yg menarik hihi melawat orang tua :) kalau ada cuti pnjg macam ni ja boleh stay di kampung lama sket.

So CNY korang bercuti g mana?

Selasa, 10 Februari 2015

Reshuffle

Assalsmulaikum wbt

It's a been few weeks ofis saya sibuk berpindah randah... meja saya pun baru sampai last week. Hopefully this week partition sudah sampai cos i cant wait to decorate my small office. I am no longer having my own room but its ok asal ada space dan locked drawer pun memadai...

Btw.. baru sedar i was given a voucher by pixajoy. I am thinking to make a calendar. Hmm  nda sabar sudah mau gaji cos wanna buy more mini photobook... will review  about the mini photobook later :)

Ok thats all from me.

XOXO

Rabu, 14 Januari 2015

Kembali ke Sekolah 2015

Alhamdulillah..
Tahun ni adalah tahun pertama anak ke-2 saya ke sekolah. Tidak seperti tahun lepas saya agak nervous, tahun ni tenang shj :)
NDR mudah di urus. Tidak meragam bila disiapkan ke sekolah. Thank you Allah memudahkan hari kami.
Abangnya pula merupakan tahun akhir. Jadi tahun ni kena kerja lebih keras supaya tidak ketinggalan.
Kawan-kawan pula macam mana?

Ahad, 11 Januari 2015

Happy New Year 2015

Assalamualaikum wbt.

Happy New Year!! Apa azam baru korang? Mine is tahun ni adalah tahun berjimat.

How i wish i can travel out of Malaysia lah kan? but this year  kena saving more money. So byebye pengembaraan ke luar Malaysia. Let's godek all of attractions di sabah esp. Kk :) it 's going to be  FUN!!

Honestly i dont really remember all of things that happened last year. Thank you to the all captured photos. So that i can recall back everything haaaaiiisshhh..

So hmm lets see..

Ok one of most important highlight ialah saya start driving dan mengemikkan kereta depan dan belakang dan nda lupa juga mencalarkannya.

Then.. i become less active on media social. Ye ke? But actually less active giving comments je pon. I just do what i do best iaitu syok sendiri. So i dont really   follow what is on media social as much as i did before. Kalau dulu i dah boleh jadi penjaga timeline dan newsfeed but then i realized it may cause damage to my life and friendship bah.  Banyak salah faham, drama gosh bikin bellak you know kahkahkah..

So what ive done was unfriend/unfollow/hide some ppl who gave huge negative impact to my life. It didnt mean they were bad person but if their action made me feel down then i will let them go. well ada jugalah yang memang layak diijauhkan..hehehe..So the result was I lebih tenang gittew. alhamdulillah

Hmm actually banyak benda yang berlaku dalam 2014 pahit manis mau cerita di sini macam nda cukup satu entri ahaha.. but insya allah this 2015 mau rajin-rajin tulis sini so that i can remember :)

Oh next post mau share pasal malam tahun baru dan attractions baru yang ada di KK..

See you next post. XOXO

My kids were wearing long sleeve from H&M
spesel sebab abang yang pilih untuk dia dan adik-adik

kaching

Popular Posts