kaching

Jumaat, 31 Oktober 2014

Segmen Blogger Nurul Says 2014

Assalamualaikum wbt

Hai :)

Maaflah lama nda bersiaran.. terima kasih kepada kawan-kawan yang masih singgah meluangkan masa disini..

Oktober ni adalah bulan istimewa bagi saya.. sebab bulan oktober adalah bulan kelahiran saya :). Dengan itu saya berbesar hati nak berkongsi sedikit hadiah dengan 3 orang pembaca belog saya yang bertuah. Tapi dengan beberapa syarat.

1. Copy dan Paste banner ini dalam belog anda.



2. Ceritakan percutian yang menarik anda sepanjang tahun 2014. Kalau dah pernah cerita sebelum tu, boleh tinggalkan url dalam entri tu so boleh la saya singgah membacanya :). 

3.  Tinggalkan URL di bawah ruangan komen post ini:
http://nurulsays.blogspot.com/2014/10/segmen-blogger-nurul-says-2014.html

4. Bonus sekiranya anda pernah bercuti di Miri dan Brunei  boleh juga tinggalkan entri dalam belog yang sama.


Segmen ini akan berakhir pada PENGHUJUNG BULAN OKTOBER 2014

So tunggu apa lagi, Sebarkan :)

Isnin, 20 Oktober 2014

Happy 32nd Birthday

Alhamdulillah...

Kemarin I celebrated my birthday at Kasih Sayang Resort.. birthday dikongsi bersama adik-adik.

It was my 2nd time pergi ke sana. 5 years ago macam nda terpelihara... sekarang happening ramai gtu di cafenya...

Kami datang disambut dengan live band. They even sang to me a birthday song... awww..sweet kan?

So our theme for that day is blue turquoise. The kids was wearing "frozen tshirt"...

Looking forward to celebrate New Year's eve di sana...

Rabu, 15 Oktober 2014

AA Zest & NAIA Terminal 4

Hai 
Assalamualaikum wbt

Percutian ke Manila sudah dua bulan berlalu but still masih banyak yang nak saya kongsikan tentang pengalaman bercuti di sana especially tentang terminal mereka, how i handle the kids and so many more..So tonight i choose to share with you cerita pasal terminal dulu lah.


Penerbangan ke Manila menaiki Zest AA. Banyak juga saya baca aduan pasal servis diorang... jadi bila sudah baca macam-macam aduan so expectation pun nda tinggi lah ya.

Bila naik low cost airline so i expect kurang serba-serbi tapi nda sangka pula tempat letak tangan pun rosak huhu.. tapi sebab macam saya pun tidak memerlukannya kecuali di saat cemas.. so bolehlah saya excuse part itu...Makanan ok.... masih boleh ikut selera tekak saya what i order itulah yang saya dapat boleh refer previous post saya.

Airport hmmmmmmm sampai di Manila tiada masalah. Lama di bahagian imigresen tu satu perkara yang saya jangkakan lah... bag pun ok TETAPI bila balik ke KK tu ampunlah..... bikin berfikir lagi sanggupkah saya mengharungi penderitaan beratur panjang di depan pintu airport dan kaunter berjam-jam???? Giler ah...

Letih wooiii mau tunggu 
Sooo tambah perisa lagi sepanjang percutian kami di sana, anak kecil kami upgrade sikap.. fuh i didnt know tahap kekusutan NQD boleh sampai level semua orang risau dan panik.

Flight balik kami ke KK adalah jam 830 pagi so kami bergerak subuh gittew... So NQD dah memang meragam lah sebab kena bangun awal. Bila sampai di airport masih ok until dah lama berdiri penat dia mula lah cari "salah" untuk menangis.. biasakan budak sebelum dia nangis dia akan cari pasal... so bila dilarang dah ada point untuk dia nangis... bila nak tenangkan dia salah satu cara mudah ialah menyusukan. Sebab tak ada tempat duduk yang selesa saya dah mulai duduk di celah bag untuk ruang lebih "privacy" masa tulah staff NAIA approach. Sebab NQD mahu menyusu tapi dia nak saya pun baring sekali ishishish..

Dia tanya saya samada saya mau breastfeedkan anak saya jawab YA. So dia cakap tunggu...dia akan ambik kunci... proses ambik kunci boleh tahan lama... NQD ni sudah mulai meragam semula.. terminal dah lah kecik.. terus jadi perhatian penumpang yang lain huhuhu but tulah alhamdulillah dalam ribut-ribut NQD amuk tahap they almost let me go inside without pasport and check up semua tu tapiii tugas tetap tugas..but they tried to make it as fast as they could... so jadilah saya orang yang pertama sampai di ruangan menunggu huuuuuu...

NAIA terminal 4 ada bilik untuk bf tau..nda perasan pula kalau airport AA lain ada..tempat tukar lampin tu saya taulah hihi tapi not bilik untuk bf. Tu saya blom perna pigi lagi.. hehehe..


Sempat lagi selfie dengan the staff masa tu :)

Thank You staff NAIA Terminal 4 di atas kecekapan anda mengendalikan masalah kami hehehe.. other than that.. kesengsaraan saya menunggu berbaris panjang tu mimpi ngeri yang kalau boleh tak nak saya ulangi ahaha.. maybe nxt time nak try cebu pacific air  hehehe :)

Byebye Manila. We'll see you again :)

LAST BUT NOT LEAST!! JANGAN LUPA JOIN SEGMEN SAYA K..XOXO

Ahad, 5 Oktober 2014

Salam Aidil Adha 2014

Assalamualaikum :)

Terima kasih kerana masih singgah dan meluangkan masa di sini.

Salam Aidil Adha :)

Rabu, 1 Oktober 2014

My 1st Anniversary as a working mom :)

Assalamualaikum wbt.

Haaaiiii!!..
My Last post was on 6th of September kan? Ish3x


So how's life treating you? hehehe alhamdulillah saya ok ja :). Been bz lately dengan kerja dan urusan rumah tangga..ecewah padahal laju ja update instagram bagai kah3x.. but honestly rindu mau menulis dan mengexpresskan perasaan di sini.

So today.. alhamdulillah genaplah setahun saya menjadi ibu yang berkerja. Sebelum ni saya seorang suri rumah. Seorang suri rumah yang bahagia gittew ahaha.. sekarang pun setelah berkerja masih bahagia alhamdulillah..

Dulu kini dan mungkin selamanya orang akan buat perbandingan emak berkerja vs emak suri rumah. Sebab saya pernah 4 tahun jadi suri rumah dan sekarang genap setahun boleh sudah buat perbandingan sendiri eehehehehe..

In my opinion... dua-dua pun best..dua-dua ada kelebihan. 

Masa suri rumah dulu.. poket saya mungkin tidak sebanyak sekarang, TAPI dengan elaun yang cukup-cukup makan pun saya masih mampu menyimpan untuk travelling, masih mampu puaskan hati (beli barang yang saya suka), perhatian sepenuhnya untuk anak-anak dan suami (ini yang paling saya rindui lah), dapat melihat perkembangan anak di depan mata.

Sekarang dah berkerja.. saya tidak lagi bergantung dengan elaun yang suami bagi. Elaun yang suami kasi tu kami salurkan kepada bayaran untuk jagaan anak-anak. Saya berkerja kos pun meningkat juga lah.. sebab belanja pergi kerja tu kan..? ehehe.. tp apapun saya berjaya juga lah meringankan beban suami 50%.. bayangkan kalau saya nda kerja kan? TETAPI tumpuan kepada anak-anak dan suami pun sudah kurang.. nda macam dulu TOTAL 100% sekarang.. kena berbagi tumpuan. boleh dikatakan sangat letih menjadi ibu berkerja ni..ditambah dengan keadaan kami yang masih tinggal berjauhan kan? jadi agak tough lah mungkin sebab anak-anak kami masih kecik. Hehe..Tapi hidup kenalah positif gittew

TAPI tipu lah kalau nda geram bila ada orang yang masih nda faham situasi saya. Mentang-mentanglah saya nda pernah mengadu dan sentiasa happy dan CUBA POSITIF, orang ingat saya ni superpower. Orang nda faham yang saya ni nda seperti dahulu sentiasa ada banyak masa dan tumpuan untuk semua orang..

TAHUKAH ANDA.. saya tidak ada masa untuk bersendiri ? masa saya bersendiri cuma bila mandi, buang hajat, tidur dan solat.. mau update media sosial pun sambil tidokan anak dan menyusukan anak.. tu pun sebab saya takut tertido. Kalau dah tertido banyak benda tergendala.. T.T..So please..please bertolak ansur dengan saya.... huhuhu

what i love the most tentang kerja saya sekarang, bila berpeluang jumpa banyak interesting people yang mungkin peluang untuk berjumpa mereka ini kurang bila saya menjadi suri rumah :) so setakat ni alhamdulillah saya dah mula suka lah status berkerja ni heh.. 

Harapan saya, saya akan sentiasa ingat kenapa saya berkerja? Niat kena betul gittew :)

I think thats all lah for now. See you next post ya... xoxo


kaching

Popular Posts