kaching

Khamis, 3 Julai 2014

Driving Lesson


Assalamualaikum wbt and Hai

Ok today i feel like i want to share my "driving experience" eseh.. so most of you dah tau dan handal bawa kereta but not me. my 1st driving alone without co-driver after hmm.. 5 years ago(dapat lesen dah lama.. tapi tak pernah pakai) was hmm i dont remember probably since February 2014.. kakakakaka yeah it was few months ago. Well tu pun sebab terpaksa.

Being a mom with 3 kids and the husband is not always around (kerja jauh) so I NEED to be independent. Well yes i'm staying at my parents house.. tapikan tapi nope! everybodeh ada komitmen sendiri. So i dont want to be an "access baggage" for them kan? so.. masa tu my brother yang selalu hantar saya tu out station for 2 weeks. Ada lagi dua sisters.. tapi seorang sarat.. takkan lah nak suruh dia ambik saya..then sorang lagi masa tu pergi travel with my parents..actually banyak lagi alternatif yang membolehkan saya untuk tidak "driving" but looking at my children.. "bah oklah for you mumi will do anything"..

can you spot GUNUNG KINABALU ? 

Experiences

I was so nervous bila fikir pasal hantar anak-anak..siapa nak kena hantar dulu something like that..so i decide to  hantar anak2 lain dulu ke rumah makcik saya (yang menjaga anak-anak saya) then baru hantar anak sulung ke sekolah.. kesian abang selalu lewat pegi sekolah..kadang-kadang orang dah start baca doa penerang hati baru dia sampai. hehe..

How to handle them dalam kereta pun satu hal.. bayangkanlah nak handle budak umur 5 tahun sampailah ke todlers.. semuanya ada 3 orang..boys pula tu. But then i found a solution bagi tengok diorang DVD High 5. I beli RM 30 k.. tu pun cetak rompak.. 1st time beli DVD cetak rompak semahal itu !sobs.. and nasiblah it is working..dah banyak kali replay sampai saya pula yang bosan dengar ahaha.. NQD (my 3rd son who is 1yo) tenang je.. takde reaksi bosan pun keh3x Dialah antara penyebab utama saya beli DVD high 5. Sebab my 1st attempt bawa diorang waktu malam dulu dia menjerit takut huwaa.. (*credit untuk kawan-kawan yang bagi sugestion tu.. phew)

Kenangan Pahit

Banyak juga lah kenangan pahit..tapi paling pahit bila kereta sendiri kemek melanggar tiang parking di tempat kerja. Dah lah masa tu tak handal nak parking..nak juga parking bawah bumbung tepi tiang..hah PADAN MUKA.. siap gaduh kecik juga lah dengan husband hehe.. but then bila i dah janji nak repair suami macam "ok.." huhu so kat mana saya nak cari duit nak repair ni..haish..terpaksalah kurangkan simpanan untuk travelling huwaa..

love and hate relationship

Alhamdulillah gara-gara langgar tiang.. i dah terer park hehehe..saya dah jadi benchmark kat rumah.. siapa yang tak kemikkan kereta macam saya blom cukup tinggi lagi ilmunya dalam parking kah3x.. plus kawasan kampung sini sempit.. so if i cant master the skills habis lah kena buli oleh penduduk kampung..kena tahu mcm mana nak handle situasi berebut jalan ni.. haish..kalau tak you tak boleh nak keluar pintu pagar huhuhu..

But still i banyak lagi nak belajar especially minta jalan.. hehehe.. tapi saya tengok orang selamba je masuk dulu lane baru bagi signal..geram sungguh!

love the view penenang dalam trafic jam hehe
my 1st attempt selca while driving tapi masa tunggu trafic light
Well i dont think selca masa driving is FUN.. haish.. segan rasanya.. tapi makan yes! sambil redah jem sambil makan..sambil minum.. very FUN jangan sejalah lepastu ada rasa nak ke tandas pula haaah itu tak fun! nasib tak pernah lagi

Tadi masa masuk ofis adalah akak security tu tahan saya.. "berani sudah kau bawa kereta kan? " saya pun reply "terdesak kak.. kalau tidak tiada hantar anak-anak saya. Tapi kakak boleh tu.. hehe".. ceh encourage orang bukan main..tapi in my opinion if you want to drive. beli lah kereta sendiri...so gasaklah nak buat apa dengan kereta tu. If anything bad happened tak rasa bersalah dengan siapa-siapa (sebab bukan pemilik kereta) melainkan amuk dengan diri sendiri huhu..

So how was your 1st experience driving a car ? ada tak kenangan yang boleh di kongsi :) 

ps/ Pengalaman pelik.. tersepit kepala sendiri kat cermin kereta sebab tak sedar tertekan button cermin huhu.. nasiblah selamat tak mati tercekik dan tiada orang awam yang perasan fuh.


5 ulasan:

  1. Ibu akan cuba lawan rasa takut demi anak2 kan?salam kenal dr YM.Follow di sini. :)

    BalasPadam
  2. Saya suka racing kat jalan. Cilok sana/i. Masuk short cut mane boleh. Dulu tempat keje jauh boleh lah. Tapi, sekarang dekat..tak best.

    BalasPadam
  3. Kalau parking, saya suke reverse. Lagi senang.. Kalau ikut depan pulak saya xpandai sangat. Paling nyampah kalau parking sisi. Tu paling fail.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak konfiden lagi nak reverse parking wuwuwuwuwu

      Padam

kaching

Popular Posts