kaching

Khamis, 28 Ogos 2014

Mabuhay Manila: Fort Santiago

Assalamualaikum wbt

Sambung lagi cerita Manila :)

Esoknya kami sewa van lagi php 1000 utk 3 jam pertama dan php350 untuk 1 jam berikutnya. So dalam masa 5 jam kami pergi fort santiago, casa manila dan Rizal Park.

Fort Santiago

Ini adalah tempat yang saya sangat ingin pergi sebab dalam ni ada muzium Rizal. Nama pun misi menjejak Rizal.


Masuk ke fort santiago dikenakan php 75 untuk dewasa. Untuk budak umur 5 tahun ke bawah FOC. Di perkaragan sebelum ke pintu masuk fort ada taman dan tugu yang seolah-olah menceritakan tentang jose rizal. Wira Filipina. Sempat ambik gambar ni.

Calesa


Banyak juga kawasan menarik untuk di jadikan spot bergambar hehe tapi bila ada anak kecik ni sukar sikitlah...

Welcome to Fort Santiago entrance
Fort santiago ni kubu. Dalam kubu ni juga terdapat Rizal Shrine dan  Rajah sulayman theater. So this is how it look at Fort Santiago




 Dah namanya kubu banyaklah dungeon... mcm menakutkan... 




Rajah Sulayman Theater

Open air teater gtu



Rizal Shrine

Kat belakang tu lah Rizal Shrine
Rizal Shrine ni paling bagus lawat paling last sekali. Sebab pintu masuk tak sma dengan pintu keluar. So sebelum masuk muzium Rizal bergambarlah dengan perkaragan kat luar muzium tu dulu.

Dalam Rizal Shrine semua pasal Rizal ada.. sejarah baju dan patung-patung menggambarkan saat-saat terakhir Rizal pun ada.

watching him writing his last poem


Jangan lupa juga ambik gambar dengan tapak kaki rizal ni. 

sampai terduduk anak kecik saya nak ambik gambar dengan tapak kaki ish3x



Kami sempat ambik gambat.dengan security diorang.. klasik sangat hihi


Selesai kat fort santiago kami di ajak ke souvenir shop berhampiran. Masuk ja kena escort risau bukan main takut ditipu tapi bila masuk waaaah semua ramah tamah. 


Saya beli poskad dan ambil kesempatan bergambar dengan baju tradisi.

Then kami meneruskan perjalanan ke Casa Manila....

Stay Tune!!!

2 ulasan:

  1. syioknya jalan2...belum pernah lagi sampai sana bah...huhu

    BalasPadam

kaching

Popular Posts